Steklena vrata za prho – navodila za čiščenje

Steklena vrata za prho – navodila za odstranjevanje ostankov umazanije, ostankov šampona in vodnega kamna

Znebite se umazanije v svoji kopalnici. Govorimo seveda o tem, da bodo steklena vrata za prho ostala čista! Zato je tukaj naša skupina strokovnjakov*, ki vam bo pomagala zagotoviti najboljše nasvete, da bo vaša tuš kabina popolnoma brez umazanije. Natančno poznamo načine, kako najbolje in najlažje očistiti steklena vrata za prho.

Steklena vrata za prho
Da bodo steklena vrata za prho vedno čista je lahko velik izziv.

Kaj so ostanki mila in šampona?

Umazanijo, ki jo vsi poznamo in sovražimo, povzroča parafinski vosek v milu in šamponu, ki reagira s vodo. Naše izkušnje z ostanki mila in šampona se lahko razlikujejo glede na kakovost vode. Ta se nabira na stenah tuš kabine, keramičnih ploščicah, vinilnih zavesah za prho in na stenah in dnu kadi. Najbolj pa je seveda vidna na steklenih površinah.

Kako očistiti steklena vrata za prho?

Ko gre za čiščenje ostankov milnice, obstaja veliko možnosti. Tu je nekaj naših najljubših načinov:

Čiščenje s kisom

V posodo z razpršilcem zmešajte 1 del belega (alkoholnega ali tistega za vlaganje) kisa z 1 delom čistila oz. odstranjevalca maščob. Pripravljeno mešanico razpršite po steklenih in ostalih površinah v kopalnici, ki so bile izpostavljene milnici. Po približno 30. minutah površine ročno očistite in jih popolnoma posušite.

Čiščenje s čistili z amoniakom

Pri uporabi čistil z amoniakom, roke obvezno zaščitite z gumijastimi rokavicami. Po uporabi čistil na bazi amoniaka kopalnico dobro prezračite.

V posodi z razpršilcem zmešajte 1 del amoniaka s tremi deli vode. Pripravljeno mešanico razpršite po površinah, ki so bile izpostavljene milnici. Površine, na katere ste nanesli mešanico amoniaka in vode, očistite, še preden se nanesena mešanica posuši. Površine nato dobro splaknite s čisto vodo in omogočite, da vsa raztopina amoniaka odteče skozi odtok. Očiščene površine nato popolnoma posušite.

Čiščenje steklenih površin s sodo bikarbono

Zmešate boraks in sodo bikarbono z vodo, da nastane gladka pasta. Obe sestavini sta naravno abrazivni, zaradi česar sta tudi odlični čistili. S pomočjo vlažne gobice nanesite pasto na steklene površine, jih očistite in nato dobro sperite s čisto vodo. Očiščene površine nato popolnoma posušite.

Kaj je naslednje?

Zdaj, ko ste se znebili ostankov milnice in umazanije, je pomembno, da poskrbite, da se le ta ne bo več nabirala na površinah! Tukaj je nekaj koristnih nasvetov, da se izognete ponovnemu kopičenju umazanije:

  • Posodo z enim od pripravkov za čiščenje imejte vedno pri roki. Steklene površine po prhanju sperite s tekočo vodo in površine popolnoma posušite.
  • Odločite se za uporabo tekočega milo ali gela za prhanje, izogibajte pa se klasičnega mila. Tekoče milo je bolj razredčeno, kar precej olajša izpiranje. Reakcija tekočega mila z vodo je drugačna, kot je reakcija trdega mila.
  • Izogibajte se mastnim izdelkom, kot so različni mastni balzami za lase. Če pa jih že morate uporabljati, bodite pozorni, da boste po uporabi dobro očistili površine.
  • Da bi se izognili čiščenju, je dobro tuš posušiti po vsaki uporabi. Sušenje bistveno olajša ročni brisalec za čiščenje stekla, ki deluje enako, kot avtomobilski brisalec. Prav tako je koristno, da imate pri roki kakšno staro brisačo. Z njo, po končanem tuširanju obrišete stene tuša in tako preprečite kopičenje umazanije.
  • Vrata tuš kabine pustite odprta, da spodbudite pretok zraka.
  • Preverite, ali obstaja kakšna možnost, za zmehčate trdo vodo.

Koristno branje: prispevek o idejah za izvedbo vitraža na garderobni omari