Kako vplivajo eterična olja na naše razpoloženje?

eterična olja za razpoloženjeNaravna eterična olja so živi in dinamični sistemi, v katerih so ohranjene življenjske sile rastlin. V poskusih z Kirlianovo fotografijo se dejavnost rastlin kaže v obliki nekakšnega sija, ki mu rečemo tudi avra. Avra obdaja vse žive rastlinske dele, podobno kot pri človeku.  Nežne občutljivosti naravnih eteričnih olj ne moremo izdelati iz umetnih snovi, zato so tudi eterična olja za razpoloženje vedno samo naravna in nikoli sintetična.

Kako delujejo eterična olja za razpoloženje?

Zaradi svojega naravnega bistva, eterična olja za razpoloženje, vplivajo na naša čustva veliko močneje kot umetni parfumi. Naši predniki so imeli bolj razvit voh kot mi in so lahko razlikovali veliko več različnih vonjev. Pogosto je bilo njihov preživetje odvisno od vonja in drugih čutov. Poleg hrane so verjetno z vohom zaznali tudi divje zveri, razne nevarnosti in mogoče tudi spolnega partnerja.

V sodobnem času, smo ljudje izgubili visoko razvit voh in zato se je izgubil tudi temeljni pomen vonjav. Naš voh je sicer še razvit, s primerno vadbo in zdravim načinom življenja pa ga lahko še okrepimo. Eterična olja imajo vpliv na naše čute zaradi dvojnega delovanja. Pri izbiri eteričnega olja, smo vedno pozorni na to, ali nam je vonj takoj všeč. če je tako, potem nas bo ta vonj pomirjal in ni potrebno iskati drugega eteričnega olja.

eterična olja

Med vohanjem eteričnih olj, z vdihavanjem v telo sprejemamo njegove sestavine, kjer učinkujejo tudi fiziološko. Fiziološki vpliv se zgodi tudi, če nam vonj ni všeč. Zato moramo biti previdni, saj če nam določeno olje ni všeč, nam kljub zdravilnim učinkom, lahko škoduje. (a)

eterično olje vrtnice

Učinkovanje eteričnih olj na duševnost

Učinkovanje eteričnih olj na duševnost in čustva je dokaj zapleteno in pogosto prikrito. Eterična olja dogajanja v naši duševnosti praviloma ne spodbujajo, niti jih ne zavirajo. Nanje vplivajo tako, da jih poskušajo uravnovesiti in vzpostaviti normalno stanje. (b)

naravna eterična olja

Posamezna eterična olja lahko zdravilni učinek na določene dele telesa dopolnjujejo z učinki na čustva in s tem še okrepijo učinke. Za mehčanje čustev in za pomirjanje duše, je primerno eterično olje vrtnice.