Lajšanje težav pri koprivnici

Koprivnica je vrsta srbečega kožnega izpuščaja, eden od glavnih vzrokov za nastanek koprivnice je prav stik s pekočimi koprivami. Po navadi jo povzroči alergični odziv na kakšno rastlino, ki se je dotaknete ali pojeste. Zelo pogost je alergičen odziv na jagode. Za koprivnico so dovzetnejše ženske, za kar vzrok ni čisto pojasnjen. Zelo pogosto vzrokov za ponavljajočo se koprivnico nikoli ne odkrijejo, a štirje od petih ljudi ugotovijo, da se stanje pozdravi približno v enem letu brez kakršnega koli zdravljenja.

Kako nastane koprivnica in kaj jo povzroča?

Lajšanje težav pri koprivniciKadar alergična reakcija povzroči, da nekatere kožne celice sproščajo histamin, se drobne okoliške žilice razširijo in njihove stene postanejo prepustne. Potem prozorna tekočina, ki jo imenujemo limfa ali sokrvica, pronica v okoliško tkivo in povzroči značilno vnetje in srbeče, dvignjene koprivne otekline. Ta izpuščaj se razvije v nekaj minutah, potem ko se dotaknete  ali pojeste snovi, ki jo povzroča. Izpuščaji so lahko različnih velikosti in večji se lahko združijo in tvorijo zaplate nepravilnih oblik, ki jim pravimo tudi lehe. Sprva so lehe rdeče, pozneje postanejo v središču bele, ostane pa rdeč kolobar.

Kaj povzroča koprivnico?

Koprivnica je pogosto posledica alergije:

  • na hrano
  • pekoče rastline, kot je kopriva
  • zdravila, kot so aspirin in penicilin
  • na pike žuželk
  • prevelika izpostavljenost soncu
  • izpostavljenost ekstremnim nizkim ali visokim temperaturam
  • dolgotrajna izpostavljenost stresu

Pozitivni učinki zeliščnih pripravkov na koprivnico

  1. Pri koprivnici, ki jo sproža tesnoba ali stres si pripravite skodelico baldrijanovega ali kamiličnega čaja dvakrat na dan. lahko jemljete tudi druge pripravke iz baldrijana, kot so baldrijanove kapljice ali tinktura. Baldrijanovih pripravkov ne jemljite med nosečnostjo in dojenjem in jih nikoli ne jemljite skupaj z zdravili, ki so vam jih predpisali za nespečnost in pomirjanje.
  2. Pripravite si skodelico čaja, ki ga pripravite iz kopriv, repinca, ameriškega slamnika in sleza, ter popijte vsak dan dve skodelici. Vsa ta zelišča zaradi antihistaminskega delovanje pozitivno delujejo na organizem in blažijo simptome koprivnice.
  3. Uporabite ognjičevo kremo, ali kremo iz mešanice ognjiča, navadne zvezdice, gabeza, bezgovega cvetja in velikega trpotca. Zaradi protivnetnega delovanja teh zelišč boste pomirili neprijetne in srbeče izpuščaje pri koprivnici.

Viri:

Christine Steward, Herbalism

Jane Aleksander, Zdravimo se z naravo