Naravna kozmetika za obraz – pravilna nega za zdravo in sijočo kožo

Dandanes je prepričan tudi vsak skeptik: naravna kozmetika za obraz preprosto sodi v vsakdanjo rutino nege obraza! Je zelo učinkovita in optimalno skrbi za kožo v vsakem obdobju leta. Primerna je bodisi za suho, mastno (da, tudi zanjo!), zrelo ali pa zahtevno kožo. Najti je treba le pravilno naravno kremo za obraz, ki bo nudila vse, kar vaša koža potrebuje. Za vas smo preizkusili naravno kozmetiko za obraz ERUi Bio Kosmetik ohne Plastik (ali slovensko organska kozmetika brez plastike). Predstavljamo vam naše rezultate.

Naravna kozmetika za obraz - pravilna nega za zdravo in sijočo kožo

Bio kozmetika ERUi

Pred nekaj tedni smo, čisto slučajno, prišli v stik z Bio certificirano naravno kozmetiko ERUi z Dunaja. Kar nas je takoj prevzelo, je to, da je ustanovitelj podjetja Slovenec. Gospod Lešnik se je odločil, da bo trgu predstavil alternativo – prvo naravno kozmetiko, ki je istočasno certificirana z zelo zahtevnim Bio standardom Austria Bio Garantie in certifikatom EN 13432 za biološko razgradljivo embalažo.

ERUi proizvaja bio certificirano naravno kozmetiko, brez sintetičnih dodatkov, posebej za suho in občutljivo kožo. Vsi proizvodi so v biorazgradljivi embalaži (angleško ZERO WASTE), 100% brez plastike. Izdelki vsebujejo 100% Bio naravne surovine in so idealni tudi za ljudi z občutljivo kožo. Vsi proizvodi so brez palmovega olja, silikonov, sulfatov, konzervansov in niso testirani na živalih.

Certificirana naravna kozmetika mora izpolnjevati stroge zahteve

Toda, medtem ko mora “certificirana naravna kozmetika” – na primer s certifikatom Natrue, Austria Bio Garantie ali Cosmos – izpolnjevati stroge zahteve, ki jih preverjajo neodvisni inštituti, lahko kozmetika z zeleno prevleko (ali angleško »greenwashing«) poleg naravnih surovin vsebuje tudi številne umetne snovi: na primer sintetične emulgatorje, konzervanse in umetne dišave.

Se sprašujete kako je to mogoče? Naravna kozmetika ni zaščiten pojem, zato podjetjem ni potrebno upoštevati zelo zahtevnih standardov neodvisnih inštitutov, ki podeljujejo certifikate, če proizvodov ne želijo certificirati kot Bio kozmetiko oziroma naravno kozmetiko.

100 % naravna kozmetika za obraz

Organska lepota, naravna kozmetika, veganska kozmetika ali naravna nega? Ste vedeli, da naravna kozmetika ni zmeraj res naravna kozmetika? Ali bolje rečeno, v naravni kozmetiki obstaja veliko kategorij, ki se razlikujejo v kvaliteti in koncentraciji naravnih oz. Bio surovin. Pomagala vam bom skozi zeleno džunglo tržnih obljub, predpisov, standardov in certifikatov, da boste našli pravilno naravno kozmetiko za obraz, tako, da vam bo vaša koža tudi hvaležna.

Proizvajalci naravne kozmetike so želeli razlikovati svoje izdelke od zeleno opranih izdelkov na trgu in iskali način, kako potrošnikom na prvi pogled zagotoviti kakovost. Organizirali so se v BDIH (Zvezno združenje nemških industrijskih in trgovskih podjetij za zdravila, zdravstvene izdelke, prehranska dopolnila in izdelke za osebno nego) in oblikovali smernico, ki je upoštevala ta merila. Od leta 2001 lahko vsi prepoznajo ali so negovalni proizvodi preverjeni in certificirani z logotipom “Controlled Natural Cosmetics”.

Medtem imamo že veliko več resnih certifikatov za naravno kozmetiko, ki jim lahko zaupamo. Ti so BDIH, NaTrue, Austria Bio Garantie in Ecocert. Zagotavljajo, da izdelki ne vsebujejo mineralnih olj, sintetičnih dišav, silikonov in spornih konzervansov. Pomembno pa je biti pozoren tudi na posamezne izdelke proizvajalcev in njihov seznam sestavin, kajti vsak izdelek proizvajalcev naravne kozmetike ni označen s certifikatom.

Certificirana Bio kozmetika in naravna kozmetika

Pravilna naravna kozmetika za obraz

Ljudje se najprej pogledamo v obraz. Naša karizma je še posebej pomembna za prvi vtis. In na to lahko vplivamo. Skozi naš izraz in polt. Zdrava, sveža, negovana koža obraza se nehote zdi privlačnejša. Da ne bi pokvarili prvega vtisa, ki ga naredimo v svojem okolju, sem vam pripravila najpomembnejše nasvete za vsestransko uspešno nego obraza.

Vaša koža ima individualne potrebe, zato je dobro, da je nabor izdelkov za nego kože ogromen. A tudi neobvladljiv. Kako najdem pravo naravno kozmetiko za obraz za svojo kožo iz te ponudbe?

Posebno pozornost je treba posvetiti problematičnim sestavinam, ki lahko porušijo ravnovesje vaše kože in škodujejo vašemu zdravju.

 Problematične kozmetične sestavine

Problem naravne kozmetike je, da za besedo “naravna kozmetika” ni zakonsko določenega standarda. Zaščitene oznake za naravno kozmetiko, kot je to v Evropski uniji za ekološko pridelano hrano, enostavno ni.

Poleg prave naravne kozmetike je seveda še veliko proizvajalcev kozmetike z zeleno prevleko (angleško »greenwashing«), ki s svojimi reklamnimi sporočili ali izjavami sporočajo, da gre za naravno kozmetiko, čeprav imajo v svojih izdelkih problematične snovi.

Naravna kozmetika za obraz in parabeni

Konzervansi se lahko uporabljajo v kozmetiki za preprečevanje rasti škodljivih bakterij in plesni. To so konzervansi, ki jih najdemo v mnogih kozmetičnih proizvodih – zato so številne znamke naravne kozmetike prevzele pobudo, da svoje izdelke označijo kot “brez parabenov”. Parabeni so verjetno najbolj znana sestavina, ki se ji je treba izogniti zaradi raziskovalnega članka iz leta 2004, v katerem so našli vzorce tkiv raka dojke. V skladu s predpisi EU in FDA se parabeni v njihovi sedanji obliki uradno štejejo za varno uporabo, saj kozmetični izdelki v svojih formulah vsebujejo le zelo majhno koncentracijo teh sestavin.

Naravna kozmetika za obraz in mineralna olja

Dostikrat opisano kot sestavine, ki se zdijo popolnoma neškodljive. A čeprav je mineralno olje pogost dodatek v negi ustnic, korektorjih, senčilih za oči in zaščiti proti soncu, je z vidika zdravja in okolja dejansko precej sporna surovina. Kot stranski proizvod petroleja lahko mineralno olje (ki se imenuje tudi parafin – prikrivno!) vsebuje rakotvorne nečistoče, ki lahko škodujejo zdravju vaše kože.

Naravna kozmetika za obraz in silikoni

Te spojine, znane tudi kot ciklični silikoni, najdemo v različnih kozmetičnih izdelkih in izdelkih za nego kože, vendar so zelo problematične za okolje in znanstveniki jih povezujejo tudi z endokrinimi motnjami.

Naravna kozmetika za obraz in retinol

Anti-Aging naravna kozmetika za obraz dandanes vsebuje pogosto tudi retinol. Retinol je kemijsko ime bistvenega mikrohranila vitamina A, ki je lahko tudi škodljivo za vaše zdravje, če ga v nekaterih oblikah dodajamo kozmetičnim izdelkom. V kozmetiki in izdelkih za osebno nego se je treba izogibati dvema derivatoma – retinoični kislini in retinil palmitatu, samega retinola pa v velikih odmerkih.

Naravna kozmetika za obraz in dišave

Številni izdelki na etiketi navajajo “dišave”, zelo malo pa jih imenuje točne sestavine, ki sestavljajo “dišavo”. To pomanjkanje razkritja potrošnikom preprečuje, da bi poznali celoten seznam sestavin v svojih izdelkih. Čeprav vemo, da je večina sintetičnih dišavnih kemikalij povezana z resnimi zdravstvenimi težavami, kot so rak, toksičnost za razmnoževanje in razvoj, alergije in občutljivosti, so še vedno zelo pogoste v kozmetičnih proizvodih. Jasno je, da so potrebni strožji predpisi, več raziskav in boljša preglednost med proizvodi.

Naravna kozmetika za obraz ERUi

Pred kratkim, smo imeli priložnost testirati ERUi Bio naravno kozmetiko za obraz. Kot večina podjetij, ima tudi ERUi, ločene proizvode za nego obraza na žensko nego in moško nego, zato smo se odločili preizkusiti Dreaming Duchess bio kremo za obraz za ženske (Nachhaltige Bio Gesichtscreme), Hornwald Bio kremo za moške (Bio Gesichtscreme für Männer) in ekološko mazilo za ustnice Purple Bee (Bio Lippenpflege ohne Plastik für trockene Lippen).  Zraven tega smo preizkusili tudi nežno milo za obraz brez dišav (Bio Gesichtsseife ohne ohne Duftstoffe), ki nas je zelo navdušilo.

Dreaming Duchess in Hornwald sta naravni, organski kremi za obraz, ki sta obenem dnevna in nočna negovalna krema. Naj gre za občutljivo, suho, zrelo ali mešano kožo, ERUi kreme vsebuje mešanico eteričnih olj (kot npr. vrtnica, petitgrain, itd.), olj (arganovo olje, olje rakitovca, itd.) ter masla (karitejevo in kakavovo maslo) popolnoma prilagojeno potrebam kože.

Certificirana Bio kozmetika brez plastike ERUi Bio Kosmetik

Naravna kozmetika za obraz ERUi ne vsebuje vode, zato porabite veliko manj kreme, kot ste sicer vajeni. ERUi proizvaja vse proizvode brez vode, kajti izdelki so namenjeni suhi in občutljivi koži. Prednost takšne kozmetike je ta, da proizvodi ne vsebujejo

  • konzervansov
  • emulgatorjev
  • stabilizatorjev

in so tako 100% naravni iz bio sestavin. Kar pa nam je še posebno všeč, je embalaža, v kateri so ERUi izdelki. Naravna kozmetika brez plastike , embalaža je namreč biološko razgradljiva.

Naravna kozmetika za obraz: izid testa

Naravna kozmetika za obraz ERUi nas je enostavno navdušila. 100% naravni produkti narejena iz Bio surovin. Le majhna količina proizvoda je potrebna za vsakodnevno nego in koža je, že po kratki uporabi, neverjetno mehka in negovana.

Pri uporabi je treba biti malenkost previden, kajti krema je narejena brez vode. Najbolje je, če kremo nanesete na vlažno kožo (npr. po tuširanju ali po umivanju obraza). Tako bo vaša koža hitreje absorbirala kremo in ne bo puščala oljnega občutka.

Naravna kozmetika ERUi za obraz je enostavno idealna za našo suho, zelo zahtevno kožo, ki ne prenese konzervansov in sintetičnih sestavin. Vsekakor priporočamo vsem, ki imate podobne težave.

Pri ERUi naravni kozmetiki ste lahko prepričani, da nase nanašate le 100% naravni proizvod, kajti vsi proizvodi so Bio certificirana kozmetika.

 

Viri:

https://www.safecosmetics.org/get-the-facts/chem-of-concern/