Polaganje pranih plošč na zemljo ali pesek (v primeru, ko želim imeti travo okrog nadstreškov in podobno)

Za vse, ki jih zanima trava okrog nadstreška, smo pripravili zanimiv zapis, ki pa preežno govori o tem kako poteka polaganje pranih plošč na zemljo. Slednje je namreč ena izmed zdaleč najbolj uporabljanih možnosti pri urejanju okolice naše hiše in pa urejanju okolice okrog različnih objektov (tudi nadstreškov), ki jih imamo postavljene po naših parcelah.

Je pa seveda hkrati in najprej potrebno povedati, da polaganje pranih plošč na zemljo ni zgolj rešitev v primerih urejanja okolice nadstreškov, garaž, drvarnic in podobnega, temveč tudi v primerih, ko želimo potke na travniku, do vrta ali do manjše njive, urediti drugače kot zgolj v naravnem izgledu.

O ceni pranih plošč in polaganju

Polaganje pranih plošč na zemljoPred nasveti za polaganje pranih plošč na zemljo, ne bo odveč tudi ne zapisati, da je cena pranih plošč danes na trgu resnično zelo različna, razlike v ceni pa pretežno izhajajo iz tega, ker lahko prane plošče lepimo, fugiramo, polagamo na pesek, polagamo na zemljo, nekatere prane plošče pa vsebujejo tudi prav posebna navodila za njihovo namestitev. Cenovno so verjetno vsem bolj poznane prave plošče Teraco.

O tem ali imeti travo okrog nadstreška (oz. okrog ostalih objektov) ali položiti pralne plošče

Glede na vrsto nadstreška, ki si ga imamo namen, ali smo ga postavili na našo parcelo (enokapni, dvokapni, naslonjen na hišo, samostoječ, z vrtno uto ali brez, na točkovnih temeljih ali drugače) ter glede na vrsto podlage, ki jo ima sam nadstrešek, je treba najprej povedati, da se trava okrog nadstreška, načeloma odsvetuje.

Še posebej pa v primerih, ko je nadstrešek izdelan iz lesa, obenem pa obit z deskami. Trava namreč prenaša vlago iz zemlje, ta pa se nato nadaljuje po deskah in vzdrževanje teh desk je pač pogostejše (s tem pa tudi dražje), kot, če bi imeli okrog nadstreška, položene prane plošče.

Pri polaganju plošč okrog nadstreška pa je treba upoštevati kakovost zemlje. Najlažje je res sicer, če pralne plošče položimo kar na zemljo, vendar mora biti ta dobro poteptana, zvaljanja, hkrati pa na tak način nismo dobro poskrbeli za odvodnjavanje okrog nadstreška.

Po drugi strani, če pod pralnimi ploščami, najprej nasujemo pesek, s tem v bistvu poskrbimo tudi za drenažo, s čimer bo nadstrešek ostal dlje časa ohranjen, tudi, če je iz lesa.

V kolikor nas vseeno zanima trava okrog nadstreška, je zato ključno, da smo pozorni na zgornje nasvete, travo pa seveda ustrezno sejemo, zemljo pa prehodno prezračimo in ustrezno pripravimo glede na vrsto trave, ki jo sejemo.

Razmislimo tudi o takšni možnosti sejanja trave, da bodo kasneje, predvsem v sušnih obdobjih, travo lahko tudi ustrezno namakali, upoštevajmo pa seveda čas sejanja, obliko terena ter seveda pričakovano hitrost ozelenitve in funkcionalnost okolice okrog nadstreška.