Kaj lahko pričakujete od novega iPhone 15

Apple je še nekaj tednov oddaljen od letnega jesenskega dogodka, kjer naj bi predstavili naslednji iPhone, ki ga neuradno imenujemo serija iPhone 15. Čeprav še ne pričakujemo zložljivega Applovega telefona, se govorice pojavljajo o naslednjih iPhonih, ki naj bi se na pomemben način oddaljili od svojega tradicionalnega dizajna.

Nekatera velika vprašanja, ki si jih ljudje zastavljajo, so: Ali bo iPhone 15 dobil vhod USB-C? Bo imela serija iPhone 15 tanjše ohišje? Bo Apple leta 2023 zvišal cene iPhona? Bodo modeli Pro prejeli večje nadgradnje?

Zagotovo ne bomo vedeli, dokler Apple ne organizira naslednjega dogodka za iPhone, ki bo verjetno septembra. Toda tukaj je nekaj največjih in najbolj verodostojnih govoric, ki vam bodo dale idejo, kaj lahko pričakujete od serije iPhone 15.

Dizajn – iPhone 15

Pozdravljen USB-C, zbogom Lightning

polnjenje telefona

Ta že leta kroži po mlinu govoric, toda leta 2023 bi se lahko končno zgodil prehod iz priključka za polnjenje Lightning na priključek USB-C. To je verjetno posledica pritiska Evropske unije, ki si že leta prizadeva za skupni standard na vseh elektronskih napravah. Leta 2022 je bloku uspelo sprejeti zakonodajo, po kateri mora Apple do leta 2024 svoje telefone iPhone opremiti z vhodom USB-C, če jih želi prodajati v EU.

Če se to zgodi, je vprašanje, ali bo Apple vse modele iPhone preklopil na USB-C ali samo tiste, ki se prodajajo v EU. Apple že regionalno spreminja modele iPhona, kot je to storil z iPhonom 14: ameriška različica ima elektronsko kartico SIM, medtem ko druge različice ohranjajo režo za SIM. Vendar pa obstajajo dobri razlogi za prehod vseh iPhonov na USB-C, pravi Avi Greengart, analitik pri Techsponential.

“Pri napajalnem/podatkovnem konektorju obstajajo večji vidiki glede ekosistema, varnosti in dodatne opreme, zato menim, da je bolj verjetno, da bo Apple vse iPhone [globalno] premaknil na USB-C v časovnem okviru iPhone 16, da bo v skladu z evropskimi predpisi,” je dejal. povedal CNET v e-pošti.

Po besedah izkušenega novinarja Bloomberga Marka Gurmana bosta letos priključek USB-C prejela samo modela iPhone 15 Pro in iPhone 15 Pro Max. Morda pa bi se lahko prihodnje leto z iPhone-om 16, zgodil popoln prehod vseh modelov na USB-C.

Za več nasvetov in informacij glede polnjenja telefona pa si preberite naslednji članek: Različne vrste polnilcev za telefone

Širitev Dynamic Island vse modele

Apple bo verjetno nadaljeval s prodajo štirih modelov iPhone z linijo iPhone 15. Govorice kažejo na splošno podoben dizajn na vseh področjih, le da naj bi izrez za spreminjanje oblike iPhone 14 Pro, znan kot Dynamic Island, prišel na vse modele. Zato bo verjetno za nove iPhone 15 potrebno tudi po nov ovitek za telefon ali zaščitno steklo, saj se oblika telefonov z v sako izdalo spremeni vsaj toliko, da je potrebno z novim telefonom tudi po novo zaščitno opremo.

Ta govorica prihaja od analitika zaslona Rossa Younga, ki je v septembrskem twitu tudi dejal, da ne pričakuje, da bodo osnovni modeli iPhone 15 imeli višjo stopnjo osveževanja, kot so Applovi Pro iPhone, ker tega dobavna veriga ne more podpreti.

apple nove barve

Poleg tega se glede dizajna ugiba tudi o novih barvah telefona iPhone 15. Zaenkrat so za telefona iPhone 15 in iPhone 15 Plus predvidene naslednje barve: Midnight, Starlight (bela), Product RED, A shade of pink, A shade of blue. Za iPhone 15 Pro in 15 Pro Max pa so predvidene barve: Space Black, Silver, Gold in Dark Red.

Tanjši okvirji

Po besedah Bloomberga Marka Gurmana naj bi Apple za izdelavo iPhonov Pro uporabil novo proizvodno tehnologijo, imenovano “prelivanje z nizkim tlakom vbrizgavanja”. To je ista metoda, ki se uporablja za nekatere modele Apple Watch. Applu bo pomagal zmanjšati velikost okvirjev za delčke milimetra, kar bi posledično omogočilo tako majhno povečanje površine zaslona.

Lažje popravilo

Notranjost iPhone 15 Pro in iPhone 15 Pro Max je prav tako predvidena za preoblikovanje, ki bo olajšalo popravilo, glede na zadnjo izdajo Gurmanovega glasila Power On. Gurman pravi, da so bili notranji deli spremenjeni, da se ujemajo s tistimi v iPhone 14 in iPhone 14 Plus, ki sta bila lani deležna notranjih sprememb.

“To je iPhone 14, prerojen kot čudovit metulj – sredinski okvir na sredini, dostopen zaslon na levi in odstranljivo zadnje steklo na desni,” je zapisal iFixit v objavi septembra lani po dogodku iPhone.

Zanimivo je, da Apple v svojem osrednjem govoru ni razpravljal o tej notranji prenovi, vendar so spremembo opazili strokovnjaki za popravila pri iFixit, ki so rekli, da je očitno, da se je Apple vrnil k risalni deski, da bi predelal notranjost in jo brezhibno integriral v svoje telefone iPhone.

Nadgrajen ultra širokopasovni procesor

Po besedah znanega Applovega analitika Ming Chi Kuoja bo iPhone 15 deloval na nadgrajenem ultra širokopasovnem procesorju, ki ga Apple imenuje čip U1, da bi se bolje integriral z novimi slušalkami AR podjetja, Vision Pro. UWB je standard brezžične komunikacije kratkega dosega, ki se pogosto uporablja za sledenje lokaciji predmetov. Lahko natančno določi vaš Apple AirTag ali odklene vaš avto, ko stopite do njega s telefonom. V nedavni objavi na Twitterju je Kuo dejal, da je vse to del Applove širše strategije za “izgradnjo bolj konkurenčnega ekosistema za Vision Pro.”

Nadgradnja brezžičnega polnjenja

Glede na majsko poročilo ChargerLaba, spletnega mesta strokovnjaka za napajanje s stalnimi rezultati, bodo vsi modeli iPhone 15 podpirali 15-vatno brezžično polnjenje telefona z uporabo odprtega standarda Qi2. Če se to izkaže za res, bo to pomenilo, da bi iPhone 15 lahko odprl povsem nov svet naprav za brezžično polnjenje, ki lahko napolnijo napravo s polno hitrostjo. Apple je prej omejil odprte standarde brezžičnega polnjenja na 7,5 W, polno hitrost polnjenja 15 W pa je pustil za licenčno dodatno opremo Apple MagSafe. Tako boste najverjetneje lahko iPhone 15 polnili tudi z drugimi polnilci za telefon, ki niso narejeni posebej samo za Apple.

Kamera – iPhone 15

Prihaja teleobjektiv v stilu periskopa

Znani Applov opazovalec Ming-Chi Kuo, analitik pri TF International Securities, napoveduje, da bo iPhone 15 Pro Max prejel teleobjektiv v stilu periskopa. Ta vrsta teleobjektiva omogoča višje stopnje optičnega zooma, pri čemer Kuo napoveduje, da bi lahko v iPhone 15 Pro Max prišel 6-kratni optični zoom. Optični zoom na iPhone 14 Pro Max je omejen na 3x, kar zaostaja za tekmeci, kot je 10x optični zoom Samsung Galaxy S22 Ultra. To govorico je nedavno podkrepil znani vir uhajanja informacij in uporabnik Twitterja Unknownz21, ki je izjavil, da bo model Pro Max opremljen s posebno lečo.

zaščitno steklo
Takole Ian Zelbo na Twitterju predvideva kakšno kamero bo imel iPhone 15 Pro

Če bo imel novi iPhone tako napreden fotoaparat, potem velja razmisliti tudi o dodatni zaščiti kamere. Zaščitite jo lahko z različnimi pokrovčki, ovitki ali z zaščitnim steklom za kamero.

Zasnova iPhone 15:

Polprevodniški gumbi so na voljo v profesionalnih modelih iPhone 15

Kuo pričakuje, da bo Apple v prihodnjih letih še bolj razlikoval med osnovnimi in Pro modeli. Eden od načinov, kako pričakuje, da se bo to zgodilo, je s polprevodniškimi gumbi za glasnost in vklop modelov iPhone 15 Pro namesto standardnih tipk, ki so prisotne na današnjih napravah.

Polprevodniški gumbi, za katere Kuo pravi, da bodo podobni gumbu za dom, ki ga najdemo na iPhone SE in iPhone 7, posnemajo taktilni občutek pritiska na gumb s pomočjo haptične povratne informacije. Očitna prednost te vrste gumba je, da ščiti tudi pred vdorom vode.

Povečan RAM za profesionalne modele

Po navedbah tajvanskega raziskovalnega podjetja TrendForce bodo modeli Pro iz linije iPhone 15 dobili povečanje RAM-a s 6 GB na 8 GB, da bi dopolnili pričakovani nabor čipov A17 Bionic. Po podatkih TrendForce bodo osnovni modeli še naprej prejemali 6 GB RAM-a. Ta govorica je očitno podprta tudi z raziskovalnim poročilom analitika Jeffa Puja iz Haitong International Securities, glede na članek MacRumors, ki se je skliceval na Pujevo poročilo.

Cena iPhone 15: Gor, gor in stran?

Odkar je leta 2007 prišel na trg prvotni iPhone, so se ene drastično zvišale. In to se lahko letos znova zgodi s serijo iPhone 15, le da ne na način, kot bi si morda mislili. Po mnenju analitikov, naj bi cena osnovnega modela iPhona 15 trenutno ostala enaka.

Vendar pa bi lahko zgornjo mejo cenovnega razreda dvignili višje, če bi se govorice o luksuznem iPhonu 15 Ultra izkazale za resnične. Model Ultra, o katerem se govori, bi lahko potencialno nadomestil iPhone 15 Pro Max naslednje leto, je septembra lani zapisal Bloombergov Mark Gurman. To je v skladu z napovedmi Kua, ki pričakuje, da bo Apple še bolj razlikoval med modeloma iPhone Pro in iPhone Pro Max. Vendar pa druge govorice kažejo, da bo iPhone 15 Ultra korak naprej od iPhone 15 Pro Max. Medtem pa ko Gurman v svojem glasilu 30. junija ni omenil telefona iPhone 15 Ultra.

iPhone 15: Časovnica zagona in izdaje

telefon iPhone 15

Apple ima svoj letni iPhone dogodek septembra skoraj vsako leto, zato bi pričakovali, da bo časovnica za iPhone 15 ostala enaka. Novi iPhoni običajno izidejo kmalu zatem, običajno v petek naslednjega tedna. Včasih bo Apple zamaknil datume izdaje za določene modele, zlasti ko bo predstavil novo obliko ali velikost. Tako je možno, da bo linija iPhone 15 imela več kot en datum izdaje.

Tukaj je tisto, kar vemo do sedaj:

Apple svoje dogodke običajno organizira ob torkih ali sredah. Appleov dogodek iPhone 14 je potekal v sredo, 7. septembra, medtem ko je bil dogodek iPhone 13 v torek, 14. septembra. Datumi izdaje iPhona so običajno teden in pol po Applovih napovedih. Na splošno novi iPhoni izidejo v petek, približno tretji teden v septembru. Za iPhone 13 so se prednaročila začela 17. septembra, telefoni pa so šli v prodajo 24. septembra.

Preberite več:

Kako zaščititi telefon med športno aktivnostjo?

Najboljši telefoni leta 2023

5 “must have” izdelkov letošnjega poletja 2023

Kaj storiti, če telefon ne prepozna mobilnega omrežja?

VIRI:

(1) – XDA-developers

(2) – GSM arena

(3) – Tom’s Guide

(4) – CNET

(5) – PhoneArena