Kakavovo maslo za zaljubljence

Če v naših nasvetih, za katere skrbimo na Caerus.si, že pišemo o glukomananu, pa o olju črne kumine in podobnih temah, je prav, da v tem stilu z današnjim blogom nadaljujemo tudi v prispevku spodaj, z naslovom Kakavovo maslo za zaljubljence.

Kakav je hrana bogov in vir modrosti! Ta izrek vsekakor drži, saj vsebuje kakav mnoge učinkovine, ki jih imenujemo spojine sreče in med ljubeznijo in čokolado je tesna povezava. Iz kakavovih zrn pridobivajo kakav v prahu, kakavovo maslo in seveda nepogrešljivo čokolado. V kakavu je mnogo zdravilnih učinkovin, najpomembnejši so antioksidanti, minerali, vitamini in koristne maščobe. Za naše dobro počutje, ko pojemo tablico čokolade, spijemo napitek iz kakava ali zaužijemo kakavovo maslo, pa so odgovorni feniletilamini in anandemidi.

Ko se zaljubimo…

Kakavovo maslo za zaljubljenceFeniletilamini so skupina sestavin, ki jih veliko najdemo ravno v kakavu in v izdelkih iz kakava. Med praženjem kakavovih zrn se nekateri uničijo, nekaj pa jih zakrkne, saj so izredno občutljivi na toploto. Zato teh snovi v čokoladah, ki vsebujejo toplotno obdelan kakav, ne najdemo.

Feniletilamini predstavljajo veliko skupino kemičnih snovi, ki jih telo proizvaja takrat, ko se zaljubimo in to je verjetno tudi glavni razlog za tesno povezavo med čokolado in zaljubljenostjo.

Poleg sproščanja tega hormona zaljubljenosti, pa te pomembne sestavine v kakavu igrajo veliko vlogo tudi pri ohranjanju koncentracije in pozornosti. Kar pa je pri zaljubljenosti mogoče že manj pomembno!

Ker se pa pogosto zgodi, da deklica ki se zaljubi, izgubi kakšen odvečen kilogramček, je prav da povemo, da so tudi za to odgovorni ravno feniletilamini, ki jim lahko rečemo tudi zaviralci apetita. To nalogo v kakavu in tudi v kakavovem maslu opravljajo skupaj z visoko koncentracijo magnezija.

Ali lahko s kakavovim maslom tudi hujšamo?

Kakavova zrna ne vsebujejo sladkorja, pač pa vsebujejo 50% maščob. Kakav je pri hujšanju zelo pomembno živilo, saj poleg feniletilamina, ki zavira apetit, vsebuje tudi anandemin, ki ga poznamo tudi kot spojino sreče, saj se sprošča takrat, ko se počutimo zadovoljne in srečne.

Kakav vsebuje zaviralce encimov, ki zmanjšujejo sposobnost telesa za razgradnjo anandemina, kar pomeni, da z uživanjem kakava in kakavovega masla poskrbimo, da ta dlje časa ostane v našem organizmu.

Ko se odločimo za nakup kakavovega masla ali izdelkov iz kakava, se vsekakor prepričajmo, da kakavova zrna niso bila toplotno obdelana, saj takrat esencialne omega 6 maščobne kisline postanejo žarke in lahko škodujejo našemu zdravju.

Vir:

David Wolfe, Superhrana, zdravilo prihodnosti

Petra Jakob Merljak, Marija Merljak, Olja za prehrano, zdravje in nego telesa