Zdravilni učinki olja črne kumine

Vrhunsko olje črne kumine lahko nudi zelo različne kulinarične užitke, ki temeljijo na znanju in poznavanju značilnosti črne kumine in skladnosti s pripravljeno jedjo. Je pa potrebno razlikovati med različnimi vrstami olja črne kumine, kjer želimo poudariti, da je samo ime olje črne kumine lahko zavajajoče. Takšen naziv namreč lahko označuje mešanico rafiniranega in deviškega olja črne kumine, kjer pa ni opredeljenega deleža črne kumine, ki je tisto, kar iščete, ko kupujete olje črne kumine (1).

zdravilni učinki olja črne kumine

Zdravilni učinki olja črne kumine

Če smo o podobni problematiki razpravljali že v članku o prehranskih dodatkih in njihovih možnostih trženja čez najrazličnejše mrežne marketinge, se praktično identična zgodba nadaljuje tudi tukaj pri produktu olja črne kumine (2).

Olje črne kumine je namreč sok iz semen črne kumine, ki je pridelan izključno z mehanskimi postopki, torej z mletjem, prešanjem ali centrifugiranjem, medtem ko se pri ostalih vrstah zdravilnih olj uporabljajo tudi organska topila in druga kemična sredstva. Olje črne kumine tako ni toplotno obdelano in ne vsebuje nobenih aditivov (3).

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu olja črne kumine?

Če olje kupujete direktno od proizvajalca, najdite proizvajalca, ki olje skladišči v čistih nerjavečih jeklenih posodah, v katerih nadzoruje temperaturo. Vsekakor prosite, da olje poskusite, predno ga kupite (4).

Prednost dajte oljem v steklenicah, ki so zaščitene proti svetlobi in kupite tolikšno količino, kot jo lahko hitro porabite (5).

Ne razbijajte si glave z barvo olja. Dobra olja so lahko vseh odtenkov, od zelene, do zlate ali celo do blede slamnate barve. Ali povsem črna.

Zdravilni učinek olja se kaže v njegovi vsebnosti omega 3 maščob. Ne govorimo konkretno o olju črne kumine, ampak na splošno o zdravilnih učinkih omega 3 maščob. Le te smo opisovali v prispevku na povezavi.

Prepričajte se, da je vaše olje črne kumine originalno, saj so druge kategorije – kot npr. čisto ali lahko, samo olje kumine – kemično obdelane (6).

Če je le mogoče, kupujte olja zadnje pridelave. Če tega podatka ne najdete na steklenici, se ravnajte po roku uporabe, saj je olje dobro še dve leti po tem, ko je flaširano.

Ekstra super olja črne kumine imajo številne zdravilne učinke. Imajo tudi zaščiteno označbo porekla ali so zaščitena z geografsko oznako s katero zelo dobro zagotavljajo potrošniku vrhunsko kakovost in sledljivost. Znaka, ki ju torej poiščite na trgovinskih oljih, najdete na spletnih straneh in v trgovinah (7).

Zdravilni učinki olja črne kumine se prepoznavajo v celotni svoji paleti, šele zadnjih 5 ali 10 let. Bodite pozorni, predvsem na spletnih straneh, ki prodajajo takšna olja, da imajo podrobno pojasnjene vse zdravilne učinke olja črne kumine.

Priporočamo še: skok na našo prvo stran, kjer temeljito opisujemo kako delujemo.