Nasveti za naravno zdravljenje vnetja nožnice

Vnetje nožnice je prav gotovo neprijetno, saj srbenje, pekoč občutek in bel sirast izcedek neprijetno posežejo v naše življenje in intimo. Za preprečevanje vnetja nožnice in za zdravljenje neprijetnih simptomov, si lahko pomagamo z mnogimi naravnimi pripravki. Lahko si skuhamo čaje, naredimo ali kupimo tinkture iz zdravilnih zelišč, lahko pa si pripravimo pomirjajočo kopel, ki bo pregnala bacile, ki povzročajo vnetja sečnice ali nožnice.

Kopel s kisom lajša bolezenske znake vnetja nožnice


Mnogi zeliščarji predlagajo zdravljenje vnetja nožnice s kopeljo, ki je mešanica kisa in eteričnih olj. Kis je blaga kislina, ki naredi vaginalni predel bolj kiselkast in takoj manj dovzeten za klice, ki povzročajo vnetje nožnice. Eterična olja pa učinkujejo antibiotično in jih pomagajo uničiti.

Nasveti za naravno zdravljenje vnetja nožniceKopel s kisom in eteričnimi olji:

Trem skodelicam kisa dodamo 5 kapljic vsakega od eteričnih olj malelevke, sivke in kamilice in vse skupaj damo v toplo kopel. V kad sedemo z razširjenimi nogami, da voda lahko pride v vagino. Kopel si pripravimo enkrat na dan, dokler se vnetje ne poleže.

Lahko pa tudi recept malo spremenite in kisu dodate po tri kapljice eteričnih olj timijana, evkalipta in rožmarina.

Tinktura črnega oreha za zdravljenje vnetja nožnice

Črni oreh, Juglans nigra, je precej raziskan in v eni od raziskav so sveže lupine črnega oreha uničile glivice, ki povzročajo vnetje nožnice, bolj učinkovito kot običajno farmacevtsko zdravilo.

Zeliščarji predlagajo uporabo tinkture iz 30 gramov lupin črnega oreha, sivkin cvetov, baldrijanove korenine in lubja tabebuje, dodamo še 10 kapljic eteričnega olja malelvke. Dodamo toliko žganja, da pokrije zelišča, postavimo na hladno temno mesto za 1 do 2 tedna. Tinkturo uporabljamo zunanje, najbolje je, da si pripravimo obkladke po potrebi.

Ognjič

Ognjič je že prastaro zdravilo za zdravljenje vnetij. Nekatere sestavine, ki jih vsebuje, delujejo kot naravni antibiotik.

Naturopati priporočajo umivanje vagine s sokom iz ognjiča. V mešalnik damo nekaj cvetov ognjiča in mešamo toliko časa, da dobimo mazivno zmes. S to zmesjo si lahko namažemo spolovilo.V lekarnah in trgovinah z zelišči pa se dobijo že pripravljeni obkladki iz ognjičevega soka.

vir: James A. Duke, Zelena lekarna