Toplotna črpalka – trenutno najboljši sistem za ogrevanje

Toplotna črpalka , ogrevanje , geosonda , najboljši sistem za ogrevanje

Zadnje čase, ko so fosilna goriva vse dražja in ekološko sporna, se vse več ljudi odloča za ogrevalni sistem s toplotno črpalko. Toplotne črpalke za ogrevanje imajo več prednosti pred ostalimi ogrevalnimi sistemi; ne proizvajajo izpustov, toplotne črpalke izkoriščajo so obnovljiv vir energije ki z uporabo energije iz okolice zmanjšajo stroške ogrevanja. Dodatna prednost je, da toplotna črpalka deluje vsaj 20 let brez servisov in dodatnih stroškov, kot so servisi naprave, stroškov prevoza energenta ali čiščenja in pregledov dimnika.

Ko se odločamo za ogrevanje s toplotno črpalko, za kateri sistem toplotne črpalke se bomo odločili, je dobro, da se o nekaterih pomembnih dejstvih podučimo.

 

Toplotne črpalke - različni viri energije: zrak - voda, zemlja - voda, geosonda, voda - voda

Kateri vir energije za delovanje toplotne črpalke naj izberem

Višina investicije, lokacija, velikost parcele, finančna zmožnost so najpogostejši faktorji pri odločitvi za kateri vir energije za delovanje toplotne črpalke se bomo odločili.

Sistem, oziroma vir energije za delovanje toplotne črpalke, za katerega se investitorji najpogosteje odločajo, je odločitev za toplotno črpalko zrak – voda. Ta sistem je najcenejši za investicijo in kot vir energije izkorišča zunanjo temperaturo okolice. Slabost sistem je, da ima najmanjši izkoristek.

Drugi sistem je toplotna črpalka zemlja – voda, ki kot vir energije izkorišča temperaturo zemlje. Za delovanje je potrebno v globino okrog 1,5 m vgraditi kolektor v zemljo. Slabost tega sistema je, da potrebujemo zadosti veliko parcelo, kjer lahko ta kolektor vgradimo.

Tretji sistem so toplotne črpalke voda – voda, ki izkoriščajo temperaturo podtalnice. Izvedba tega sistema je nekoliko dražja, vendar je izkoristek toliko višji.

Sistem z najvišjim izkoristkom je geosonda. V tem primeru izkoriščamo vir temperature zemlje na globini več kot 100 metrov. Stroški so v tem primeru veliki, saj je potreben izkop globoke vrtine. Vendar je v primerjavi s sistemom zrak – voda izkoristek vsaj enkrat višji in s tem stroški ogrevanja skoraj minimalni.