Zakaj se uporablja ognjičeva krema?

ognjičeva kremaOgnjičeva krema je primerna za nego ran, ki se slabo celijo in za nego suhe kože. Pomaga pri trdovratnih mozoljih, pri brazgotinah po operacijah in pri raznih kožnih obolenjih. Lajša tudi manjše opekline in ozebline. Pripravki iz ognjiča so primerni tudi za nego suhih ustnic, ekcemov in za nego dojenčkove kože. Pri pikih žuželk, lahko pik namažemo z ognjičevim mazilom ali pa na boleče mesto položimo zmečkane cvetove. Ognjičevo kremo uporabljamo tudi pri raznih vnetjih, krčnih žilah in pri odprtih ranah na nogah.

Ognjič cveti od junija do pozne jeseni. Za pripravo mazila nabiramo cvetove, v nekaterih receptih svetujejo tudi uporabo cele rastline. Poznamo veliko receptov za pripravo kreme, držati se moramo osnovnih navodil za izdelavo mazil iz zelišč.

Ognjičeva krema po starem, preverjenem receptu

V starih receptih za izdelavo mazil in krem, je za osnovo navedena svinjska mast. V zadnjem času se svinjska mast ne uporablja več, čeprav lahko kvalitetno kremo prav tako naredimo z njo. Za pripravo ognjičev kreme potrebujemo 3 žlice svinjske masti in dve žlici drobno narezanih ognjičevih cvetov. Mazila običajno ne vsebujejo vode, medtem ko je v kremah vedno določena količina vode. V starih časih so za pripravo uporabljali svinjsko mast iz ledvenega predela. Takšna uporaba se je zmanjšala, saj svinjska mast hitro postane žarka. V današnjem času sestavinam za izdelavo krem dodajamo antioksidativna sredstva, prav tako še vedno uporabljamo svinjsko mast, saj se dobro vpije v kožo.

Ognjičeva krema recept s svinjsko mastjo

V rastlinskih izvlečkih je veliko snovi, ki zavirajo nastanek žarkosti, zato lahko za domačo uporabo brez skrbi uporabimo svinjsko mast. Trem žlicam raztopljene, ne prevroče masti, dodamo dve žlici drobno narezanih ognjičevih cvetov. Po želji lahko uporabimo tudi lističe in na drobno narezano steblo. Počakamo da se mešanica ohladi in strdi. Nato mešanico še enkrat počasi stopimo in spet ohladimo. Postopek ponovimo še dvakrat in nato kremo prelijemo v steklene lončke. Na takšen način izdelujemo mazila iz ognjiča, kamilice, brinovih jagod in drugih rastlin, ki vsebujejo eterična olja. (a)

Kot zanimivost: najbolj bran članek o ognjiču pri nas je Najboljši nasveti za uporabo ognjičeve kreme.